Hjem / Kundeservice / Artikler om belysning / Belysning og kreativitet - viktigheten av god kontorsbelysning

Belysning og kreativitet - viktigheten av god kontorsbelysning

Det er mye du må tenke på for å få til en optimal kontorbelysning. Det fungerer definitivt ikke bare å tenke på utseende og design når du kjøper kontor lys, fremfor alt skal man sørge for at få best mulig forhold for å utføre sitt arbeid. En dårlig belysning på kontoret kan ha en svært negativ innvirkning på ansattes prestasjoner, og til slutt på resultatene.
 
Her på Lysman finner du alt du trenger for å få til den perfekte kontorbelysning, fra tradisjonelle lysrør og tennere, kompaktlysrør, LED-pærer til standard halogenpærer
 
Refererer til arbeidsoppgaver og personalforhold
De viktigste faktorene ved valg av kontorbelysning er de oppgavene som skal utføres på kontoret, samt de enkelte ansattes individuelle omstendigheter. Både bord belysning (plass belysning) som overlyset (generell belysning) må justeres tilsvarende.

Belysning kontor - noen tommelfingerregler:
• Det grunnleggende kravet til kontorbelysning er at den har en passende lysstyrke i lesefeltet, for å få en jevn generell belysning, samt at synsfelt ikke forstyrres av blende.
 
• I dag jobbes det med bildskjerm på de fleste kontor og belysningen må justeres tilsvarende. Det er viktig at lyset (eller dagslys) ikke påvirker arbeidet ved å blende den ansatte, sløret av skjermen, eller gi distraherende skygger eller refleksjoner.
• Visuelt krevende oppgaver krever ekstra sterk belysning. For eksempel anbefaler Arbetsmiljöarbetet tre ganger lysere plass belysning på finere tegning enn vanlig kontorarbeid.
 
• Eldre mennesker trenger mer lys enn yngre mennesker. Her er det vanskelig å komme opp med detaljerte retningslinjer.
 
• Det er viktig at individet har evnen til å regulere lysstyrken i sin arbeidsplass.
 
• Områder mellom arbeidsstasjoner i et kontor - kommunikasjonsflater - trenger ikke så sterk belysning. Det er imidlertid viktig at kontrasten mellom arbeidsplassen og andre områder av rommet ikke blir for stor. Ifølge det svenske Arbetsmiljöverket bør forholdet mellom arbeidsplassbelysning og laveste lysstyrke på kontoret ikke være større enn 5:1.
 
Arbetsmiljöverkets anbefalinger for kontorbelysning
Den svenske statens myndighetene Arbetsmiljöverket har utarbeidet anbefalinger for belysning som kreves for ulike typer oppgaver som kan oppstå i kontorer:
Lokal/arbeidsfunksjon Generell belysning (lux) Plassbelysning
Arkivering, kopiering 200 300
Vanlig kontorsarbeid 300 500
Arbetsplasser for CAD 300 500
Høyre krav på syn 300 750
Finere tegningsarbeid 500 1500
Konferanserom 200 500
Rengjøring Minst 200 lux på gulv  

Lysrør T8 Ø26mm

Lysrør T5 Ø16mm

Desktopvisning | Bytt til Mobilvisning
Lukk