• Størst på lamper
  • Fri levering fra 999*
  • Lave priser
Hjem / Kundeservice / Artikler om belysning / Best belysning på badet

Best belysning på badet

Dersom du skal installere og velge lamper til baderomsbelysning, kanskje i løpet av en oppussing, er det en del ting du må tenke på. Enkelte detaljer er av det praktiske slaget, som at du har rett lampe på rett plass, mens andre må sees fra et sikkerhetsperspektiv. Belysning i våtrom krever kunnskap og varsomhet.

Her skal vi forsøke å inspirere deg til å velge vakker og praktisk baderomsbelysning, men la oss begynne med å sette sikkerheten først.

IP-klassifisering for belysning i baderom
Det er høyere krav til elektriske installasjoner i våtrom sammenlignet med resten av boligen. Dette må tas på alvor. Når det kommer til elektronisk utstyr, bedømmes den ut ifra IP-klasse. Dette er et mål på hvor godt innkapslet elektronikken er, og hvor godt beskyttet den er mot vann, fukt og damp.

Generelt kan det sies at baderomsbelysning må ha minst IP-klasse 21, mens området rundt dusj og badekar må ha minst IP44. Skal du for eksempel ha belysning i gulvet, er kravene enda strengere. Diskuter dette med el-installatøren, og se til at det blir korrekt utført. Installasjon av belysning i våtrom er noe som krever fagkompetanse, og det er slett ikke noe man gjør på egen hånd.

Nødvendige lyskilder
Som et minimum, regnes det at man må ha en taklampe, samt en lyskilde i tilknytning til speilet. Taklampen skal kunne gi en sterk allmennbelysning, slik at du kan foreta nødvendig renhold på badet. Den skal også være sterk nok til å gi deg en liten vekker om morgenen.

Speillampen, som ofte sitter i selve speilet og er rettet nedover, er nødvendig for at du skal kunne speile deg klart og tydelig under barbering eller sminking. Den skal dessuten være innrettet på en slik måte at du ikke blir blendet.

Disse to lyskildene regnes som et minimum for vellykket belysning på badet. 

Stemningsbelysning
Problemet med disse to lyskildene, er at de kanskje ikke innbyr til avslapning og nytelse på badet. Tapper du vann i badekaret, ønsker du å kunne synke ned i en avslappende atmosfære. I den anledning kan det være klokt å installere dimmere til takbelysningen, slik at du i alle fall kan senke lysstyrken noe når du vil slappe av.

En annen variant er å spre belysningen ved bruk av spotlights. Da kan du selv velge hvilken lyssetting du ønsker, og det er bare fantasien som setter grenser. Det vanligste er å sette inn spotlights i taket. Dersom du foretar en full oppussing av badet, har du muligheten til å installere dem omtrent hvor som helst - i vegger, gulv, under hyller, ja egentlig der du måtte ønske.

Ta noen sjanser, og skap noe helt unikt.

Forskjellige lyspærer gir ulikt lys

Hva slags type lyspære du velger har stor betydning. I spotlights er det stadig flere som går over fra halogenpærer til LED-pærer. Det er en mer energieffektiv løsning, og fargegjengivelse og lyskvalitet har forbedret seg vesentlig de siste årene. Selv til de tradisjonelle lampene kan du nå få lavenergipærer, som halogen eller LED. Her kan du lese mer om ulike typer lyspærer. 

Det er dessuten stor forskjell på lyspærene innenfor de ulike kategoriene. Ulike lyspærer avgir ulikt lys - fra nesten blåaktig kaldt lys til varm stemningbelysning. En kombinasjon av begge er ofte det beste. Man vil gjerne ha både det koselige, stemningsfulle lyset som egner seg til avslapning, samt det sterke arbeidslyset man trenger for å utføre vask og renhold.

Konklusjon

Som i alle andre rom skaper lyset mye av stemningen og karakteren i rommet. Derfor er det viktig å ta de riktige valgene - spesielt på badet! I stue og oppholdsrom kan man jo alltids kjøpe nye lamper om man vil forandre litt på uttrykket i rommet. På badeværelset derimot, er det viktig å planlegge belysningen helt fra begynnelsen av oppussingen.  Sett deg ned og tenk i gjennom hvilke lyskilder og lamper du vil ha på badet, og legg frem idéene dine for håndverkeren. Kjøp deretter inn de lampene som har de lysegenskapene du er ute etter.

Her finner du belysning for baderom og badstue

Ifö Electric Bernadotte Grå IP44
Art.nr: 6088-700-12
875 kr
Ifö Electric Bernadotte Hvit IP44
Art.nr: 6088-700-10
792 kr
Ifö Electric Bernadotte Svart IP44
Art.nr: 6088-700-16
913 kr

Din handlevogn(0 st)

Handlevognen er tom
Total 0 kr
Til kassen