• Størst på lamper
  • Fri levering fra 999*
  • Lave priser
Hjem / Kundeservice / Artikler om belysning / Hva er hva; sparepærer, halogen og glødepærer

Hva er hva; sparepærer, halogen og glødepærer

I løpet av de siste fem, ti år har de vært store endringer rundt lyspærer. De tradisjonelle glødepærene blir gradvis faset ut i EU, og vi kan ikke lenger finne dem i butikkhyllene (hvis du ikke snubler inn i et gammelt lager).

Reglene har blitt strammet opp og avklart i etapper - den siste i september 2013 var gjeldende fargegjengivelse for LED - og i dag ser lampemarkedet helt annerledes ut sammenlignet med for bare fem år siden. Så hva er alternativene nå? Vi skal prøve å sortere ut begrepene og fortelle om riktig "lyspære" til rett sted.

Hvorfor vil vi erstatte glødepærer?
Glødepæren er rett og slett en gammel og unødvendig energikrevende teknologi. Ifølge Energi og Klimatrådgivningen sparer et forbud av de gamle glødepærene 10 % av husholdningenes samlede energiforbruk. Dette tilsvarer strømforbruket i en halv million leiligheter.

I tillegg vil det være billigere for deg. En moderne energisparende pære kan være dyrere å kjøpe enn den gamle glødepæren, men til gjengjeld holder den mye lenger. En sparepære er vanligvis ti ganger lengre levetid og bruker 20 % av energien. LED er mer effektiv og kan holde 50 ganger så lang tid!

Resultatet er derfor bra for klimaet og lommeboka. Og jo bedre teknologien blir, jo billigere vil pærene være i butikkene.

LED-pærer
Fordelen med LED (Light Emitting Diode) er at forholdsvis lite energi er nødvendig for å oppnå den samme lysstyrken som en glødepære, eller til og med en sparepære. En lysdiode på 6W tilsvarer omtrent en vanlig lyspære på 40W. Legg til at en LED kan brenne i 50.000 timer, og du innser at det er ganske besparende løsning (selv om kjøpesummen kan være høyere).

Fordi dette er en relativt ny løsning bør du kjøpe LED-pærer av en god, pålitelig forhandler som kan garantere at levetid og energiforbruk er riktig. Velg også hvilken type lys du ønsker: varmhvit, naturlig hvit eller kaldhvit. Den varmhvite kan vanligvis brukes i et hjemmemiljø der du vil ha en mykere atmosfære, mens kald hvit brukes på andre områder som f.eks. kontor.

Husk også at fordi så lite energi kreves for en LED-lampe blir den ikke spesielt varm når du bruker den. LED er derfor et brannsikkert alternativ.

Sparepærer
Sparepærer
 eller lysrørspærer som de også kalles, er et lavenergi-alternativ til de gamle lyspærene - fem ganger så effektiv. Ofte har de et ytre skall som gjør at de ser ut som tradisjonelle lyspærer, men på innsiden er det et lite lysrør som er brettet flere ganger. Dette er selve lyskilden.

I sparepærens barndom klaget mange over at de ga et kaldt, nesten metallisk lys, men teknologien har avansert kraftig de siste årene, og i dag kan du få sparepærer med det lyset du ønsker. Det finnes rett og slett sparepærer i alle kategorier som passer til alle rom og også utendørs.

Sparepæren inneholder en liten mengde kvikksølv som er et farlig metall. Men fordi mengden er så liten og det totale forbruket av fossil kraftproduksjon reduseres etter hvert som vi erstatter lampene, går den samlede bruken av kvikksølv fortsatt ned. Men husk at pæren inneholder kvikksølv når du skal resirkulere den.

Halogenpærer
Halogenpærer
 er det nærmeste vi kommer til den tradisjonelle lyspæren, og også halogenpærer lever på lånt tid, men så langt er den et lovlig og populært alternativ.

Sammenlignet med de gamle glødepærene er halogenpærer effektive (men ikke sammenlignet med LED eller sparepære). Den varer dobbelt så lang tid og trekker 30-50 % mindre energi.

For skarpt lys og god fargegjengivelse er halogenpærer overlegne og gir 100 % mer lys enn vanlige glødepærer. Fargegjengivelse er bedømt i skalaen Ra og en halogenlampe har den høyeste verdien som en lampe kan få: 100. Alle fargene er optimalt synlige i halogenlyslyset, og derfor er halogenlampen det opplagte valget for lysdesignere, designere og kunstnere.

Konklusjon
Att de gamle glødepærene fases ut er selvsagt bra for miljøet - og også for våre lommebøker. I dag finner du energisparende pærer med nesten de samme egenskapene som vanlige glødepærer.

Det som kan være problematisk akkurat nå er folk og fagfolk som har behov for det klare og fargekorrekte lyset fra halogenpærene, men vi ville ikke bli overrasket om det dukket opp mer energieffektive alternativer for dem også i nær framtid!

LED-pærer

-30%
Osram LED RETROFIT Filament Classic Globe E27 6,5W/827 (60W)
E
Art.nr: 4052899972377
142 kr
(Ord. pris: 203 kr)

Sparepærer

Plumen 002 Sparepære 6W E27
Art.nr: plumen002
330 kr

Din handlevogn(0 st)

Handlevognen er tom
Total 0 kr
Til kassen