Hjem / Kundeservice / Artikler om belysning / Hva er hva; sparepærer, halogen og glødepærer

Hva er hva; sparepærer, halogen og glødepærer

I løpet av de siste fem, ti år har de vært store endringer rundt lyspærer. De tradisjonelle glødepærer blir gradvis faset ut i EU, og vi kan ikke lenger finne dem i butikkhyllene (hvis du ikke snubler inn i en gammel lager).

Reglene har blitt strammet opp og avklart i etapper - den siste i september 2013 var gjeldende fargegjengivelse for LED - og i dag ser lampmarknaden helt annerledes ut sammenlignet med for bare fem år siden. Så hva er alternativene nå? Vi skal prøve å sortere ut ting og fortelle om riktig "lyspære" til rett sted.

Hvorfor vil vi erstatte glødepærer?
Glødepæren er rett og slett en gammel og unødvendig energikrevende teknologi. Ifølge Energi og Klimatrådgivningen sparer forby av de gamle glødepærene 10% av husholdningenes samlede energiforbruk. Dette tilsvarer strømforbruket i en halv million leiligheter.

I tillegg vil det være billigere for deg. En moderne energisparende lampe kan være dyrere å kjøpe enn den gamle glødepæren, men til gjengjeld holder det mye lenger. En sparepære er vanligvis ti ganger lengre levetid og bruker 20% av energien. LED er mer effektiv og kan holde 50 ganger så lang tid!

Resultatet er derfor bra for klimaet og lommeboka. Og jo bedre teknologien blir, jo billigere lysene vil være i butikkene.

LED-pærer
Fordelen med LED (Light Emitting Diode) er at forholdsvis lite energi er nødvendig for å oppnå den samme lysstyrken som en glødepære, eller til og med en sparepære. En lysdiode på 6W tilsvarer omtrent en vanlig lyspære på 40W. Legg til at en LED kan brenne i 50.000 timer, og du innser at det er ganske besparende løsning (selv om kjøpesummen kan være høyere).

Fordi dette er en relativt ny løsning bør du kjøpe LED-pærer av god, pålitelig forhandler som kan garantere at levetid og energiforbruk er riktige. Velg også hvilken type lys du ønsker: varm hvit, naturlig hvit eller kald hvit. Den varme hvite er vanligvis brukes i et hjemmemiljø der du vil ha en mykere atmosfære mens kald hvit brukes på områder som kontorer.

Husk også at fordi så lite energi som kreves for en LED-lampe er ikke spesielt varm når du bruker den. LED er et brannsikker alternativ.

Sparepærer
Sparepærer eller lysrørspærer som de også kalles, er en lav-energi alternativ til de gamle lyspærer - fem ganger så effektiv. Ofte har de et ytre skall som gjør dem ser ut som tradisjonelle lyspærer, men på innsiden er det en liten lysrør som er brettet flere ganger. Det er selve lampen.

I sparepærens barndommen mange klaget over at de ga en kald, nesten metallisk lys, men teknologien har avansert kraftig de siste årene, og i dag kan du få sparepærer med det lys du vil. Det finnes rett og slett sparepærer i alle konfigurasjoner som passer til alle rom og utendørs.

Sparepæren inneholder en liten mengde kvikksølv som er en farlig metall. Men fordi mengden er så liten og det totale forbruket av fossil kraftproduksjon reduseres etter hvert som vi erstatte lampene er den samlede bruken av kvikksølv fortsatt ned. Men husk at lampen inneholder kvikksølv når du resirkulere den.

Halogenpærer
Halogenpærer er det nærmeste vi kommer til den tradisjonelle lyspæren, og også halogenlampe lever på lånt tid. Faktisk, ifølge Energimyndigheten (Sverige) kan den bli utestengt i 2016. Men så langt det er et legitimt og populært alternativ.

Sammenlignet med de gamle glødepærene er halogenpærer effektive (men ikke sammenlignet med LED eller sparepære). Den varer dobbelt så lang tid og trekker 30-50% mindre energi.

For skarpe lys og god fargegjengivelse er halogenpære overlegne og gir 100% mer lys enn vanlige glødepærer. Fargegjengivelse er dømt i skalaen Ra og en halogenlampe har den høyeste verdien som en lampe kan få: 100. Alle fargene er synlige optimalt i lyset og derfor halogenlampen er det opplagte valget for lysdesignere og designere.

Konklusjon
Att de gamle glødepærene fases ut er selvsagt bra for miljøet - og også for våre lommebøker. I dag finner du energisparende pærer med nesten de samme egenskapene som vanlige glødepærer.

De som kan være problematisk på akkurat nå er folk og fagfolk som er i behov av den klare lys av halogenpærer, men det ville ikke bli overrasket om det dukket opp et mer energieffektive alternativer for dem også i nær fremtid.

LED-pærer

Sparepærer

Desktopvisning | Bytt til Mobilvisning
Lukk