Hjem / Kundeservice / Artikler om belysning / Hvor kaster man LED og sparepærer?

Hvor kaster man LED og sparepærer?

Du kjenner deg kanskje igjen? Du står ved glassinnsamlingen for å kvitte deg med flasker og bokser. Lengst ned i posen ligger det noen utbrente pærer som du tok med i samme slengen. Dette er et stort problem. Miljøgevinsten vi får fra pærer med lavt energiforbruk, tapes ved at gamle pærer havner på feil sted.

Lavenergipærer inneholder kvikksølv
I dag finnes det ikke kvikksølv i nye produkter vi har i hjemmet, unntatt lavenergipærer. Mengden er liten, og avfallsorteres disse på riktig måte, er miljøgevinsten så pass betydelig at vi vinner på det.

Kvikksølv som lekker ut i naturen er giftig. For mennesker som jobber med avfallshåndtering er det dermed et arbeidsmiljøproblem når de håndterer store mengder kastete pærer.

Derfor bør du oppsøke din kommunale miljøstasjon for EE-avfall når du skal kvitte deg med gamle pærer. Der skal det finnes egne beholdere for pærer og lysstoffrør. Sjekk din kommunes hjemmeside for mer informasjon. Butikker som selger lamper er pliktige til å ta i mot pærer som har sluttet å fungere.

Hva gjør jeg dersom lavenergipæren går i stykker?
Skulle du miste lampen i gulvet, og den knuses, er det en fare for at kvikksølvet lekker ut. Begynn med å forlate rommet og steng dørene i cirka 20 minutter. Det er ingen katastrofe - mengden er fortsatt liten - men for sikkerhets skyld skal du tørke opp restene med en fuktig klut. Forsøk å ikke la restene komme i kontakt med huden. Ikke bruk støvsugeren.

Hvor kaster jeg LED-pærer?
LED-pærer inneholder ikke kvikksølv og er derfor mindre problematiske. Fra et miljøperspektiv kan man si at LED-pærer er et bedre valg. I tillegg er disse de mest energivennlige. Til tross for dette skal ikke LED-pærer kastes i husholdningsavfallet eller i glassgjenvinning.

LED-pærer skal betraktes som el-avfall, og kastes i egen beholder på gjennvinningsstasjonen.

Desktopvisning | Bytt til Mobilvisning
Lukk