• Størst på lamper
  • Fri levering fra 999*
  • Lave priser
Hjem / Kundeservice / Artikler om belysning / Installere spotlights

Installasjon av spotlights

Spotlights i taket og veggene har blitt en stadig mer populær kilde til lys i våre hjem, og det er ofte en god løsning. Det vil være ryddig, du kan spre ut lyskilder og få et behagelig lys, og de tar ingen plass. Med en dimmer koblet til dine spotlights er det en praktisk løsning.

Men hva er det å tenke på når du skal felle inn spotlights? Hvilken lampe vil du velge? Er det en brannfare? Hvordan montere på smarteste måten? Her går vi gjennom noen ting du bør vurdere før du bestiller spotlights.

Halogen- eller LED-spots
Dette er en evig debatt, og hvis du spør forskjellige mennesker om du skal velge halogen eller LED-spotter, vil du få forskjellige svar. Noen hevder at kvaliteten på lyset er bedre i halogenvarianten, mens andre hevder at moderne LED-spots har minst like gode lysegenskaper. For mer informasjon om de forskjellige teknikkene, kan du lese vår sammenligning av sparepærer, LED og halogenpærer.

Men det vi kan si er at halogenlamper krever mer energi og blir mye varmere. Skal du installere halogen spotlights, er det utrolig viktig å følge instruksjonene fra produsenten, og sette opp spesielle innfellingsbokser der hvor spotlightene sitter.
Mellom lyselektrodene blir det lett 200 grader C, og med dårlig ventilasjon kan temperaturen stige enda mer - risikoen for brann er et faktum.

Felle inn spotlights i det eksisterende taket
En vanlig anledning til å felle inn spotlights eller LED-downlights er når du senker taket. Du kan bestemme hvor du vil at spotlights skal sitte, og du kan lett gjemme ledninger og kabler.

Du kan selvfølgelig også senke taket bare for å få opp spotlights på en smidig måte.

Ønsker du spotlights direkte i nåværende tak vil det bli litt vanskeligere, selv om det sannsynligvis er gjennomførbart. Du kan lage hull for armaturen og deretter fjerne alt materiale over på grunnlag av sikkerhetsinstruksjonene, og deretter finne en god løsning for å få bort kabling. Husk at du må ha innfellingsbokser dersom du bruker halogenspotter.

Innred med spotlights på badet
Hvis du ønsker spotlights på badet eller andre våtrom, må du vurdere lyskildens IP-klasse, som viser hvilken grad av fuktbeskyttelse den har. Ulike regler gjelder for ulike deler av badet, og jo nærmere dusj eller badekar du er, jo høyere blir kravene til beskyttelse.
Sørg for å sjekke om de aktuelle lyskildene er godkjent, slik at du ikke kjøper feil lyskilder som elektrikeren ikke har lov til å installere.

Lei inn elektriker
Husk at de faste installasjonene for elektriske systemer over 50 volt skal utføres av en elektriker. Og er du usikker, anbefales det å leie en elektriker også for andre installasjoner. Resultatet er ikke bare sikrere og mer profesjonelt opplagt, men ofte også mer visuelt attraktivt.

Spotlights på skinne

-60%
Maxel - Mayfair vit 70W G12. 70W / 230V Metallhalogen 3-fas
Art.nr: 7340018850659
898 kr
(Ord. pris: 2 245 kr)
Maxel 3-fas L-skjøt hvit XTS 34-3
Art.nr: 7340018827897
349 kr
-60%
Maxel CROSBY 3-fas 1000lm 24° vit. Justerbar 180°. 12,6W / 230V LED
Art.nr: 7340018858549
698 kr
(Ord. pris: 1 745 kr)
-30%
Maxel - 3-fas skinne 1m vit XTS 4100-3
Art.nr: 7340018827743
276 kr
(Ord. pris: 395 kr)

Din handlevogn(0 st)

Handlevognen er tom
Total 0 kr
Til kassen