• Størst på lamper
  • Fri levering fra 999*
  • Lave priser
Hjem / Kundeservice / Artikler om belysning / Velg riktig lys og skape lyse rom

Velg riktig lys og skape lyse rom

Mange av oss tror at vi har for mørkt hjemme. Spesielt i vintermånedene når vi bare har et par timer med solskinn, er det viktig å vurdere belysningen i hjemmet. Det er viktig å velge riktig belysning og riktig type lys.
Men før vi går inn i det, så det kan være verdt å tenke på det andre interiøret. Kanskje er det ikke bare mangel på belysning som gir rommet en mørk og trist følelse?

Er det innredning som skaper mørket?
Faktisk har valg av farger og møbler har en stor innvirkning på hvor lyst rommet føles. Med mørke vegger, gulv, tak og møbler, kan det virke som rommet ikke får noen sollys, mens det faktisk er rommet som "svelger lyset"

Det smarteste er å male vegger og tak i fargene som er nær hvitt. Prøv å velge matte farger som gjør at lyset reflekteres i alle retninger. Ha ikke tunge gardiner i vinduene, disse stopper sollys.

Lyset som kommer inn i toppen av vinduet er det som tar lengst inn i rommet og er noe du ønsker å være på. Også prøve å ha friområder på veggene. For mye malerier osv. har tendens til å svelge lyset i stedet for å spre det.

Siden kanskje det ikke gjør så mye at det finns mørkere områder i hjemmet. Du kan skape dynamikk og få strålende lesehjørner med bare en gulvlampe og lenestol. Men det første du må se på er hvordan du har dekorert.

Velg riktig belysning på kjøkkenet
Riktig belysning på rett sted På visse tider av året er det veldig mørkt, og da må vi i tillegg til sollys bruke kunstige lyskilder.
Hvilke bør du velge?

Gulvlamper: En gulvlampe kan ofte ta over noen av solens funksjoner, og det er en god idé å velge en lampe som også retter lys oppover til taket. Da får rommet plass og lys på samme gang.
Prøv å velge lamper som har litt hvitere lys og koble til en dimmer. Da får du inn i det livgivende lyset når det er mørkest utendørs. Lær om fargetemperaturer og lystyper for å velge riktig lyskilde. 

Lys i vinduet: Når man ikke får naturlig sollys i vinduet, er det viktig å plassere lyskilder der. Her finnes det forskjellige varianter. Du kan ha hengende lys, LED-strips eller punktlys i vinduskarmen. Velg det som fungerer, men ofte vil en kombinasjon av flere kilder gi det beste resultatet.

Taklamper: Vi bruker ofte taklamper som er rettet nedover for å sørge for generelt lys i rommet.
De blir da rommets viktigste lyskilde. Dette er en klassisk feil - da en nedoverrettet taklampe konsentrerer lys i et begrenset område. Har du en lysekrone som sender ut lys i alle retninger kan det ha en mye mer opplysende effekt.

Lyspunkter og generell belysning: Den vanlige generelle belysningen skapes best av flere kilder - kanskje spotlights i taket. Da kan du bruke en dimmer for å få det lyset du vil ha i hele rommet. Videre kan det være fint med flere mindre lyskilder rundt i rommet. Kanskje LED-strips på bokhyller, bordlamper, mindre gulvlamper og andre lyskilder som skaper dynamikk.

Kjøp taklamper her

-60%
AIRAM Maxilux ST T5 målad reflector 2x14W IP20
Art.nr: 4309976
301 kr
(Ord. pris: 754 kr)

Din handlevogn(0 st)

Handlevognen er tom
Total 0 kr
Til kassen