1. Ikke glem generell belysning
Det er praktisk å kunne ha sterkt generelt lys noen ganger. Skal du vaske huset, arbeide eller trenger en generell energiboost i en mørk vintermorgen kan det være fint å kunne skru dimmerne som er koblet til takbelysningen på maks. Da vil du se hybelkaninene i hjørnene, noe som også kan være bra noen ganger.
2. Installere dimmere
Skal du installere ny belysning er det anbefalt å ha dimmere overalt. På denne måten kan du endre karakteren til rommet med lysene. De samme lysene kan gi en hyggelig, dempet stemningsbelysning eller et sterkt generelt lys.
3. Tenk på hvilken lysfarge pærene gir
Det er en forskjell mellom lys og lys - stor forskjell. Du trenger ikke ha samme belysning i taket som du for eksempel har i lesehjørnet, og derfor må du velge ulike typer lamper. Før du kjøper lysene, sørg for å lese deg opp på fargekoder for belysning slik at du kjøper riktig produkt til rett formål. Noen gir et hvitt lys, mens andre har en klart varmere tone.
4. Skap et sentralt sted med lys
I noen rom er det et typisk sted du ønsker å sette i sentrum. Den klassiske er på kjøkkenet eller spisestuen hvor du ønsker å gjøre spisebordet til stedet dere naturlig samles rundt. Dette kan gjøres ved hjelp av lyset. En eller flere taklamper som henger ned over bordet og gir en behagelig, varm glød over spiseområdet gjør det til rommets midtpunkt. Deretter kan du legge til punkter av lys rundt i rommet, men øynene beveger seg hele tiden til spisebordet.
5. Klart lys i hallen og trapper
I gangen og i trapper er det fint å kunne slå på et klart og sterkt generelt lys. Det er i hovedsak praktiske rom, og ikke steder der du sitter og kos, så å ha et hvitt lys der man kler på seg er praktisk. Med ekstra lamper i tillegg kan du slå av den generelle belysningen når du ikke er i gangen eller går i trappen.
6. Start med takhøyde
Hvis du har høyt tak, har du gode muligheter til å velge lamper. Du kan ha lysekroner og hengende lys. Med lavere tak er selvfølgelig færre muligheter, men en løsning kan være å ha pærer som leder lyset oppover mot taket for å lage plass og høyde.
7. Installere spotlights
Det å installere spotlights er selvsagt en smakssak, og noen kan føle at spotlights på taket er "på vei ut" På den annen side, er det den perfekte løsningen hvis du har liten plass - taklyset er bygget inn - du kan designe lysene akkurat som du vil, og kan belyse ditt hjem på mange ulike måter.
8. Tenk hva slags lampe som passer best
I dag er det två typer lys å velge mellom: halogenlamper og LED-pærer. De har forskjellige egenskaper og forskjellige fordeler og ulemper. For å gjøre et godt valg for takbelysning - les vår guide til de forskjellige typer lamper.
9. Ikke legg alt arbeidet i taket
Et rom hvor alt lyset kommer fra taket kan gi en ganske steril og ukoselig følelse. Husk derfor å kombinere taklys med gulvlamper, bordlamper, lamper i bokhyller, lamper i vindu og andre aktuelle steder. En godt opplyst rom trenger flere typer lyskilder.
10. Bestill lampene dine online
Det er ofte billigere og enklere å kjøpe lamper og pærer online. Her hos oss vil du finne alle typer lamper, uansett hva du leter etter, så legg inn en bestilling og få belysningen levert rett hjem.