• Størst på lamper
  • Fri levering fra 999*
  • Lave priser
Hjem / Kundeservice / Artikler om belysning / Hvilken farge gir lampen? Hva er Kelvin og Ra?

Hvilken farge gir lampen? Hva er Kelvin og Ra?

Lyskilder avgir ulike typer av lys. På den ene side av spekteret er lamper som gir et mykt, varmt og litt gult lys. I den andre finner vi lampene som avgir et skarpt, kjølig og hvitt eller blått lys.

Midt i mellom finner vi lys med forskjellige egenskaper.

Når du velger pærer kan det være litt vanskelig å vite hva slags lys de vil gi. Her vil vi forsøke å beskrive noen kategorier og betegnelser.

Kelvin, Ra og lampekoder
Sparepærer vanligvis har de samme kodene som lysrør (CFL / sparepærer er egentlig et bøyd lysstoffrør). Hvilken fargetemperatur en lampe gir blir beskrevet på Kelvin-skalaen. For eksempel, de varmhvite lysene, som vi har ofte som myk, koselig innendørs belysning i hjemmet er på 2500-2700 Kelvin. Motsatt, de hvitere lysene fra en arbeidslampe er opp til 6500 K.

Fargegjengivelse av lampene er målt i Ra, hvor 100 er maks og full farge. Sparepærer har en tendens til å være i overkant av 80 (sammenlignet med glødelamper og halogenpærer som kan nå maksimalt verdi 100).
Når du sammenligner sparepærer ser du koden, for eksempel 827. Det første nummeret, 8, indikerer at fargegjengivelsen er 80+ Ra og 27 indikerer at fargetemperaturen er 2700 Kelvin. Så basert på den tresifrede koden kan du bestemme hvilken type lys pæren gir.

Fargetemperaturer og lys
Her vil vi prøve å gi et bilde av hvordan de ulike fargetemperaturene vil se ut i virkeligheten - når du har installert og bruker pærene.

2500 - 2700 K
Disse pærene gir en varm glød og fungerer godt som koselig innendørsbelysning og i deler av huset eller leiligheten der lyset er en interiør detalj. Lyset blir vanligvis kalt varmhvitt.

3000 K
Det neste trinnet på skalaen gir en litt hvitere glød enn den tradisjonelle varmhvite. Litt skarpere lys kan være foretrukket i boliger med mer streng og stram design, og dette er likevel et lys som du kan bruke i mange steder i hjemmet.

3500 K
Dette har en tendens til å være standard for lysrør og blir ofte referert til som "hvitt". Det gir et relativt nøytralt lys, men med skarphet. Det passer ofte i områder av hjemmet der du arbeider, som for eksempel på skrivebordet eller ved kjøkkenbenken.

4000 K
Disse pærene er vanligvis referert til som kaldhvite, og gir et skarpt, hvitt lys. Har du et område i hjemmet der du må våkne opp kjapt, og et sted hvor du fokuserer intenst, kan det være verdt å installere et kaldhvitt lys.

6000 K
Lysene rundt 6000 K har en fargetemperatur tilsvarende normalt dagslys. De er godt egnet i kontorer, klasserom og andre steder der du trenger et sterkt lys som skaper et "våkent" miljø. I hjemmet kan det være for sterilt, men på arbeidsplassen er det nesten et must.

LED-pærer med ekstra varmt lys, 1800-2200 Kelvin

Din handlevogn(0 st)

Handlevognen er tom
Total 0 kr
Til kassen